Zoek

Renovatieproject? Hybride installatie!

6 juni 2017 - Gratis terugkijken

Hebt u een renovatieproject met energiedoelstellingen? Dan is een complete loskoppeling van het gas en het all-electric maken van de woningen vaak niet mogelijk of wenselijk. Een veelgekozen oplossing is dan het laten aanleggen van een zogenaamde hybride installatie: een gasketel gekoppeld aan een (lucht-water) warmtepomp.

 

Hoe functioneert zo’n installatie? Wat zijn de investeringen en wat zijn de besparingen? Welke subsidies zijn er voor dit soort installaties? Zijn er bouwkundige ingrepen nodig om het systeem goed te installeren? Moeten bewoners er meer leren omgaan?

 

Kijk onderaan deze pagina het webinar gratis terug.

 

Hybride installaties langs meetlat

In Eindhoven wordt in 40 bestaande woningen verschillende opstellingen met hybride warmtepompinstallatie naast elkaar getest. Per 10 woningen worden 4 verschillende fabrikanten warmtepomp/cv-ketel combinaties getest. Hamvraag is: besparen huurders wat de installatie belooft, en in hoeverre is bewonersgedrag van invloed op comfort en rendement?

De proef wordt uitgevoerd in de Eindhovense wijk De Tempel en is bedoeld om te onderzoeken wat het effect is van deze techniek bij het verduurzamen van de bestaande woningvoorraad. Na de test zouden 10.000 woningen op de nominatie staan om een hybride opstelling met lucht/water-warmtepomp en cv-ketel te krijgen; een opmaat naar een CO2-neutrale woonomgeving.

De prestaties van de installaties worden met elkaar vergeleken, waarbij nadrukkelijk ook het bewonersgedrag in aanmerking wordt genomen. Octo, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het meten en voorspellen van energieverbruik, plaatst sensoren op de warm- en koudwaterleidingen (watergebruik indiceert of mensen thuis zijn), meet de output van zowel de HR-ketel als de warmtepomp, meet de verbruikte elektriciteit van de warmtepomp en ook het geproduceerde geluid van de warmtepomp. Met de analyse van die data die geproduceerd worden, kunnen corporaties en verhuurders efficiëntere en economischere beslissingen nemen.

 

Meten met sensoren

Octo-oprichter Dirk Huibers spreekt aanstaande dinsdag, 6 juni tijdens het bouwwebinar Renovatieproject? Hybride Installatie! over dit project. Huibers: “Door bewonersgedrag kunnen besparingen tegenvallen. Terwijl die zo keurig te becijferen leken op basis van warmteverliesberekeningen, COP van de warmtepompen, rendement van de ketels en andere kengetallen. De investering in de nieuwe installatie behaalt dan niet de voorspelde energiebesparing ten opzichte van de oude situatie. Ook kunnen mensen ontevreden zijn over bijvoorbeeld het laagtemperatuursysteem. Het past zich niet aan aan hun gestegen comfortbehoefte.” Maar het kan ook andersom, zo schetst hij in het webinar.

 

Tussenstap

Hybride installaties kunnen een tussenstap zijn in de overgang naar all-electric. Niet alle corporaties kiezen ervoor om direct de stap naar gasloos te zetten, bijvoorbeeld via Nul-op-de-Meter-initiatieven. Dit kan te maken hebben met de investering die hiervoor gemaakt worden, of met twijfels over de daadwerkelijke energiebesparing en het comfort van de huurders. Het onderzoek in Eindhoven kan belangrijke consequenties hebben. Investeringen van corporaties om woningen een betere Energie Prestatie Index te geven worden soms bekostigd met een huurverhoging, die de bewoners terugverdienen door te besparen op energie.

 

Webinar bekijken

Het webinar behandelt de redenen en mogelijkheden om met hybride installaties (al dan niet met zonnepanelen erbij) EPI-sprongen te kunnen maken, de technische uitdagingen die daarbij horen, en de meetbaarheid van bewonersgedrag. Interessant voor corporaties, beleggers, installateurs, aannemers, onderhoudsbedrijven en anderen die zich met de verduurzaming van bestaande woningen bezighouden. Andere sprekers zijn Franc Hoogstede (Energiebreed) en Hans Wiessner (Vaillant/AWB). Bekijk het webinar hieronder direct gratis terug: