Zoek

Acht nul-op-de-meter corporatiewoningen in Grootegast (Groningen)

Woningcorporatie Wold & Waard in het Groningse plaatsje Leek heeft de ambitie om haar hele woningvoorraad de komende jaren energieneutraal te maken. Het blijft niet alleen bij woorden. In het dorp Grootegast loopt inmiddels een project waarin dertig huurwoningen plaatsmaken voor gloednieuwe nul-op-de-meter woningen. De eerste huizen zijn inmiddels opgeleverd.

 

Achtergrond

Aannemer Plegt Vos heeft Van der Sluis Technische Bedrijven ingeschakeld voor alle installaties. “Wij zijn een totaalinstallateur en hebben hier zowel de E- als W-installatie mogen aanleggen”, vertelt Ron van Dijk van Van der Sluis Technische Bedrijven. Samen met collega Roland Remmers leidt hij ons rond over het project dat in de kern van Grootezand vorm krijgt. Het is een hectische dag omdat vandaag de eerste woningen worden opgeleverd, zo excuseert Roland Remmers zich. De nieuwe woningen zijn bij normaal gebruik nul op de meter. De woningen worden geïsoleerd en voorzien van de nodige maatregelen. Roland Remmers: “Corporatie Wold & Waard weet precies wat ze wil. Wij hebben daar zelf geen stem in gehad. Voor de ventilatie is gekozen voor een wtw-systeem van Stork. De woningen hebben geen gas meer. Voor de verwarming werd gekozen voor het GeniaAir systeem van AWB. Voor ons betekende dat een nieuw avontuur. Wij kenden deze installatie nog niet.”

 

GeniaAir All Electric

De keuze viel inderdaad op luchtwarmtepomp, AWB GeniaAir all electric. Hiermee kan de energiebesparing straks oplopen op tot 35 procent in vergelijking met de oudere woningen. De GeniaAir lucht/water warmtepomp zorgt voor de productie van verwarming en in combinatie met de ThermoBoiler biedt de GeniaAir all electric warm water voor iedere gezinssituatie. Het systeem biedt daarnaast actieve koeling. Oftewel de temperatuur kan een paar graden naar beneden in de zomer. “Alleen wordt dat niet actief gecommuniceerd”, verklapt Roland Remmers. “In de praktijk heb je die namelijk amper nodig. Maar de bewoners zouden er wel gebruik van kunnen maken.”

Het AWB GeniaAir all electric systeem is mede geschikt voor woningen vanwege het minimale omgevingsgeluid. Daarom kon deze ook onder aan de gevel geplaatst worden, onder een raam. In tegenstelling tot andere systemen op de markt is GeniaAir geen ‘splitsysteem’. Oftewel de luchtunit en de warmtepomp zijn beiden ondergebracht in de compacte buitenunit, waardoor het systeem simpel te installeren is en ook nog een mooi plaatje vormt.

We lopen verder door de woningen, die binnen enkele uren opgeleverd worden. Alles is geïnstalleerd en een medewerker van AWB komt de installatie in werking stellen. Roland Remmers: “Voor ons is dat allemaal nieuw en we zijn blij met de begeleiding. Natuurlijk is het de bedoeling dat we het in de toekomst zelf doen, maar het is prettig dat je – ook gedurende het proces van installatie – terug kunt vallen op een leverancier die in begrijpelijke taal alles toelicht. Want alles wat nieuw is, is toch even ingewikkeld.”

 

Van der Sluis Technische Bedrijven kende het systeem niet, maar is nu al erg enthousiast over AWB GeniaAir all electric. De warmtepomp zelf is aan de achterkant van de woning tegen de muur (begane grond) geplaatst. De boiler vinden we terug op de eerste verdieping. Roland Remmers: “De woning wordt met buitenlucht verwarmd. Dankzij een ‘naverwarmer’ kan er zonodig voor wat extra warmte gezorgd worden. Er is geen radiator meer in huis te vinden. De woning is voorzien van vloerverwarming op alle verdiepingen. Wij adviseren de bewoners de temperatuur in het begin één keer in te stellen en deze vervolgens dag en nacht te zo te laten staan. Dus niet meer bij te stellen.”

Het hele systeem wordt gevoed via stroom die door de pv panelen op het dak worden opgewekt. Zowel aan de voorkant als aan de achterkant van de woningen. Ron van Dijk: “Alle panelen helpen mee aan het nul-op-de-meter verhaal. Ook wanneer sommige panelen wat meer schaduwmomenten kennen. Per woning liggen er zo’n 30 tot 31 panelen op.”

Huurders van Wold & Waard krijgen niet te maken met een huurverhoging of een eigen bijdrage, zo is hun beloofd. Wel betalen ze in plaats van de energienota straks een vergoeding voor de energielevering aan Wold & Waard, een vast bedrag per maand.

De acht woningen met het GeniaAir systeem van AWB smaken voor Van der Sluis naar meer. “Het is de bedoeling dat we hierna verder gaan met dertig woningen met deze installatie.”

 

Bekijk hieronder het referentieproject :